Όπως μάλλον γνωρίζετε, ο ύπνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλής λειτουργίας ενός ζωντανού οργανισμού. Και λέω ζωντανού, διότι η επιστήμη μας διαβεβαιώνει ότι δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που χρειάζεται ύπνο σε καθημερινή βάση, αλλά όλα τα είδη ζωής εκεί έξω. Για τους ανθρώπους και το συντριπτικό ποσοστό ζώων, ο ύπνος επιφέρει την μερική ή ολική απώλεια της συνείδησης, την αδρανοποίηση όλων εκείνων των μυών που ελέγχονται συνειδητά, καθώς επίσης και την αναστολή των αισθήσεων όπως η όραση και η οσμή για παράδειγμα.

Αν και οι περισσότερες λειτουργίες του εγκεφάλου υπολειτουργούν κατά την διάρκεια του ύπνου, κάποιες από αυτές που είναι εξαιρετικής ζωτικής σημασίας, συνεχίζουν ακάθεκτα. Η λειτουργία του αναπνευστικού μας συστήματος λόγου χάρη. Φανταστείτε να σταματούσαμε να αναπνέουμε ενώ κοιμόμαστε, ε; Ή δεν θα κοιμόμαστε ποτέ, ή θα κοιμόμαστε μια κι έξω. Ή απλά θα είμασταν δελφίνια ξέρω γω. Γιατί δελφίνια; Give me a minute και θα σου εξηγήσω λίαν συντόμως.

Βλέπετε τα δελφίνια, έχουν λίγο περίεργες “συνήθειες” στον ύπνο. Όταν έρθει η ώρα να ξεκουραστούν, θα πέσει σε καταστολή μόνο το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου τους, ενώ παράλληλα θα κλείσουν το αντίθετο μάτι. Για παράδειγμα, ένα δελφίνι θα κλείσει το αριστερό μάτι του όταν κοιμάται το δεξί μισό του εγκεφάλου του και αντίστροφα. Κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιόρρυθμης κατάστασης ύπνου, το άλλο μισό του εγκεφάλου ενός δελφινιού παρακολουθεί τι συμβαίνει στο περιβάλλον και ελέγχει τις αναπνευστικές λειτουργίες του σώματος.

Μερικές φορές, τα δελφίνια μένουν τελείως ακίνητα στην επιφάνεια του νερού κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ άλλες φορές, μπορούν να κολυμπούν στο ρελαντί ενώ κοιμούνται. Οι επιστήμονες έχουν επίσης παρατηρήσει κάποια δελφίνια που ζουν σε ελεγχόμενο περιβάλλον, να κοιμούνται στον πάτο της πισίνας, ενω σε τακτά χρονικά διαστήματα αναδύονται “κοιμισμένα’’ στην επιφάνεια για να πάρουν αέρα. Ή να παρενοχλήσουν σεξουαλικά καμιά περίεργη που τα ήθελε ο πισινός της τέλος πάντων.

Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Neuroscience & Biobehavioral Reviews, υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα 24ωρο κάθε μισό εγκεφάλου του δελφινιού (σχεδόν) κοιμάται γύρω στις 4 ώρες. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν έχουν συλλέξει αρκετά στοιχεία που να υποδεικνύουν την ταχεία κίνηση των ματιών τους, ή αλλιώς τον λεγόμενο REM ύπνο, κατά τον οποίο συντελείται το μεγαλύτερο μέρος της αποκατάστασης του εγκεφάλου και βλέπουμε όνειρα.

Πηγή: YouTube

Γιατί τα κακόμοιρα τα δελφινάκια να πάσχουν από αυπνίες όμως; Υπάρχει κάποιος λόγος, ή απλά τους αρέσει να βασανίζονται ξάγρυπνα σαν τον Μάκη τον Χριστοδουλόπουλο;

Η επιστήμη ισχυρίζεται οτι αυτό συμβαίνει για τρεις κυρίως λογούς. Πρώτον και κύριον, τα δελφίνια θα πνίγονταν μέχρι θανάτου αν είχαν πλήρη ή μερική απώλεια συνείδησης, όπως έχουμε οι άνθρωποι κατά την διάρκεια του ύπνου. Όπως ήδη αναφέραμε, στους ανθρώπους και στα περισσότερα χερσαία ζώα, η αναπνοή γίνεται αυτόματα ενώ στα δελφίνια είναι συνειδητά ελεγχόμενη.

Επίσης, όταν το δελφίνι λαγοκοιμάται, μπορεί και διενεργεί κι άλλες απαραίτητες λειτουργίες του οργανισμού του (εκτός από την αναπνοή), όπως την κίνηση των μυών, που βοηθά το θερμόαιμο θηλαστικό να διατηρεί τη θερμότητα του σώματος που χρειάζεται για να επιβιώσει στον ψυχρό ωκεανό.

Ultimately, αυτή η μεταξύ ύπνου και ξύπνιου κατάσταση στην οποία πέφτει το δελφίνι, του επιτρέπει να αντιλαμβάνεται εγκαίρως πιθανούς κίνδυνους που παραμονεύουν για την ζωή του, ενώ ξεκουράζεται. Και εσύ αν κοιμόσουν μέσα στον ωκεανό, έναν φόβο για κάτι λευκούς καρχαρίες με κοφτερά δόντια θα τον είχες, όχι; Εκτός κι αν είσαι ο Jason Statham ξέρω γω. ΟΚ, σε αυτή την περίπτωση πάω πάσο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s