Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ πιστεύω ότι εάν τα διαβατήρια είχαν στόμα και μιλούσαν, θα είχαν πολλές πικάντικες και περίεργες ιστορίες να μας πουν. Αν και εδώ που τα λέμε, το διαβατήριο με την μορφή που έχει σήμερα, είναι μια σχετικά σύγχρονη εφεύρεση. Βασικά, τα διαβατήρια άρχισαν να χρησιμοποιούνται επισήμως μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα. Επαναλαμβάνω, τα διαβατήρια όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, όχι αυτά με το βουλοκέρι – που συνήθως έφεραν και κάποιο μήνυμα μέσα – στην Μεσαιωνική Ευρώπη και Ασία. Εκείνα δεν ήταν διαβατήρια αλλά αυγά Kinder έκπληξη ρε φίλε!

Πηγή: Wikimedia Commons

Άσε που κατά την αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα, οι μάγκες της εποχής δεν χρειάζονταν διαβατήρια και άλλου είδους επίσημα έγγραφα για να ταξιδεύουν. Συνήθως, επισκέπτονταν μαζικά μια ξένη χώρα όχι για να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα, ή να αγοράσουν χαριτωμένα σουβενίρ για την συλλογή τους. Όχι, όχι, καλοί μου φίλοι. Οι κοινοί μας πρόγονοι συνήθως μπούκαραν με το έτσι θέλω, λεηλατούσαν, βίαζαν, σκότωναν, και κατακτούσαν ότι έβρισκαν μπροστά τους. Είχαν «πολιτισμένα» έθιμα, δεν μπορώ να πω. Τι; Δεν με πιστεύετε; ΕΕΕΕ τώρα! Βάλτε και εσείς να δείτε ένα επεισόδιο των Βίκινγκς για να πάρετε μια ιδέα μωρέ χαζά.


Όπως μάλλον έχετε καταλάβει, αυτό που προσπαθώ να πω with simple words, είναι ότι διαβατήρια δεν έπαιζαν τα πολύ παλιά τα χρονιά. Για να το κάνω ακόμα πιο απλό, φαντάσου κάποιον σαν τον Σωκράτη ρε παιδί μου, που δήλωνε και πολίτης του κόσμου. Ακόμα και αυτός, δεν είχε μυρωδιά από τι εστί διαβατήριο. Έχω εγώ και εσύ διαβατήριο να πούμε, και δεν είχε ο Σωκράτης. Ντροπή!

Πηγή: Redbubble
Creator: πλ Αy

Όλα ωραία και όλα καλά ως εδώ. Οι παλιοί δεν είχαν διαβατήρια, ενώ εμείς έχουμε! Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς ακόμα καλύτερα. End of story? ΟΧΙ! Έχουμε την απόλυτη ανατροπή στην όλη φάση, καθώς υπάρχει μια ιστορική προσωπικότητα με το δικό της διαβατήριο. Κοίτα, δεν λέω, μπορεί το διαβατήριο να εκδόθηκε 3,197 χρόνια μετά το θάνατό του, αλλά τα facts είναι facts ρε φίλε.

You like it or not, o Ραμσής Β΄της Αίγυπτου, είναι η μοναδική ιστορική προσωπικότητα με δικό της διαβατήριο. Σε περίπτωση που δεν έχεις ιδέα ποιος ήταν ο Ραμσής Β’, ενώ το όνομα του σου θυμίζει παίχτη της Εθνικής ποδοσφαίρου της Γαλλίας, μάθε λοιπόν ότι ο τύπος ήταν Φαραώ. Και όχι ο οποιοσδήποτε Φαραώ, αλλά ένας από τους μακροβιότερους και ισχυρότερους στην ιστορία της Αιγύπτου. Ο τύπος παρέμεινε στην εξουσία όχι ένα, ούτε για δύο, αλλά για 66 ολόκληρα χρόνια.

Πηγή: Pinterest

Τώρα θα μου πεις βέβαια, το διαβατήριο τι το ήθελε; Ειδικά τόσα χρόνια μετά τον θάνατο του. Σωστά; Εεεε ναι ρε μάγκα, ήθελε να παίξει στην Εθνική Γαλλίας δίπλα στον Εμπαπέ και τον Πογκμπά. Τόσους Αφρικανούς είχε η ομάδα και ούτε έναν Αιγύπτιο. Τα πήρε στο κρανίο ο Ραμσής ο Β’ και με τα δίκια του εδώ που τα λέμε.

Πηγή: Guinness World Records

Οκ, οκ, θα σοβαρευτώ! Το 1974, αρχαιολόγοι παρατηρησαν ότι η κατάσταση της μούμιας του θρυλικού βασιλιά της Αιγύπτου  χειροτέρευε με γοργούς ρυθμούς, καθώς οι συνθήκες συντήρησης και το περιβάλλον όπου φυλασσόταν, δεν ήταν και οι πιο ιδανικές. Φοβούμενοι ότι η μούμια του Ραμσή μπορεί να καταντήσει σαν αυτή του Μάμρα από τα Thundercats, αποφάσισαν να την μεταφέρουν στο Παρίσι για επιδιορθώσεις και γενικό ρεκτιφιέ.


Ωστόσο, σύμφωνα με το γαλλικό νόμο, κάθε πολίτης που εισέρχεται στη χώρα, ζωντανός ή νεκρός, πρέπει να έχει πάνω του διαβατήριο. Aκάθεκτοι oι Γάλλοι, διαβεβαίωσαν την Αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος, ώστε να έχει η μούμια του Φαραώ πρόσβαση στα προηγμένα εργαστήρια της χώρας. Όσο αστείο κι αν ακούγεται, οι Αιγυπτιακές αρχές αποφάσισαν να εκδώσουν ένα έγκυρο διαβατήριο για την μούμια του Ραμσή, περίπου 3,197 έτη μετά το θάνατό του.

Πηγή: vintage everyday

Εφόσον ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου, η μούμια του βασιλιά προσγειώθηκε στο Παρίσι, όπου και έλαβε στρατιωτικές τιμές σαν ζωντανός αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Γαλλία.

Μ ’αυτά και μ ‘αυτά, ο Μέγας Ραμσής έγινε ακόμα πιο μέγας, αφού έγινε με αυτό τον τρόπο η πρώτη αρχαία προσωπικότητα στην ιστορία με δικό της σύγχρονο διαβατήριο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s