Το ελληνικό γιαούρτι είναι ένα από εκείνα τα (λίγα) προϊόντα που παράγουμε μαζικά σαν χώρα. Παρότι στοιχίζει σχεδόν τα διπλάσια χρήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα «κοινά θνητά» γιαουρτάκια, έχει πραγματικά κατακτήσει την αμερικανική αγορά τα τελευταία χρόνια. Μπορεί οι Αμερικανοί να μην γνωρίζουν από αρχαία ιστορία, ή Ελληνικό πολιτισμό, το ελληνικό γιαουρτάκι πάντως το τιμάνε ιδιαιτέρως.

Πηγή: Eat This Much

Σύμφωνα με τη Τζόαν Τσεν, διάσημη κριτικό τροφίμων και συγγραφέα του bestseller βιβλίου με τίτλο «The Taste of Sweet: Our Complicated Love Affair With Our Favorite Treats,” το ελληνικό γιαούρτι έχει δημιουργήσει τη δική του αυτοκρατορία στην αμερικανική αγορά. «Η σχέση λατρείας των Αμερικανών με το ελληνικό γιαούρτι έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ξοδεύουμε πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού. Συνολικά το 35% όλων των γιαουρτιών που αγοράζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα είναι ελληνικό, από μόλις το 1% πριν από δέκα χρόνια,» λέει η κυρία Τσεν.

Οι Αρχαίοι Έλληνες Συνιστούν Greek Yogurt…Αυτοί Ξέρουν

Παρά την σχετικά πρόσφατη εκτόξευση του ελληνικού γιαουρτιού στην Αμερικανική αγορά (και στις αγορές του υπόλοιπου κόσμου), το συγκεκριμένο ελληνικό προϊόν είναι ένα από τα πιο αρχαία τρόφιμα που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ότι το γιαούρτι είναι ένα από τα πιο υγιεινά και ωφέλιμα τρόφιμα για τον οργανισμό, και το κατανάλωναν μετά μανίας. Η σύγχρονη βιομηχανία παραγωγής γιαουρτιού στην Ελλάδα, συνεχίζοντας μια παράδοση χιλιάδων χρονών, έχει εδραιώσει την ισχυρή παρουσία της στην παγκόσμια αγορά με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα και πολύ υψηλό επίπεδο ποιότητας γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν, είναι το εξής: Τι κάνει το ελληνικό γιαούρτι τόσο ξεχωριστό; Διαφέρει όντως από τα υπόλοιπα γιαούρτια του κόσμου, ή είναι άλλη μια μόδα που γεννήθηκε στην Αμερική και κάποια στιγμή θα μας τελειώσει;

Τι Λέει η Επιστήμη…

Διάφορες έρευνες που έχουν γίνει κυρίως εκτός Ελλάδος, αποκαλύπτουν μια σειρά από ενδιαφέροντα facts για το ελληνικό γιαούρτι. Ξεκινώντας, keep in mind ότι μια μερίδα ελληνικού γιαουρτιού περιέχει τις ίδιες θερμίδες με οποιοδήποτε άλλο γιαούρτι στον κόσμο. Άρα οι φήμες ότι παχαίνει πιο πολύ από τα άλλα γιαούρτια, και άλλα τέτοια που παίζει να έχεις ακούσει, δεν ισχύουν.

Αυτό που ισχύει όμως, είναι ότι ένα κεσεδάκι ελληνικό γιαούρτι περιέχει σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό πρωτεΐνης και μόνο τους μισούς υδατάνθρακες, σε σχέση με ένα κοινό θνητό γιαούρτι. Όλα αυτά, ενώ παράλληλα διατηρεί την σούπερ κρεμώδη υφή του και προσφέρει στους καταναλωτές του μια εξαιρετική γεύση, που το έχει κάνει ευρέως γνωστό. Ως αποτέλεσμα, η υψηλή περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες κάνει τον καταναλωτή να αισθάνεται πλήρης γρηγορότερα από το αν έτρωγε ένα οποιοδήποτε άλλο γιαούρτι. Τώρα επίσης αντιλαμβάνεσαι γιατί όλοι οι γυμναστηριακοί που θέλουν τρελά gains, προτιμούν το Greek yogurt.

Πηγή: YouTube

Ένα τυπικό ελληνικό γιαούρτι 180 γραμμαρίων, περιέχει 15 έως 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, την ίδια ποσότητα που προσφέρουν 80 με 90 γραμμάρια άπαχου κρέατος. Όπως και να το δεις, το Ελληνικό γιαούρτι τα σπάει.

Επίσης, το Greek yogurt έχει σαφές πλεονέκτημα έναντι του κανονικού (ή μη Ελληνικού, για να είμαστε πιο ακριβείς) γιαουρτιού, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας υδατανθράκων. Βλέπεις, η προτεινόμενη ημερήσια μερίδα κατανάλωσης ελληνικού γιαουρτιού, περιέχει τους μισούς υδατάνθρακες σε σχέση με ένα κοινό θνητό γιαούρτι. Αυτό συμβαίνει διότι όταν στραγγίζεται το γιαούρτι κατά την παρασκευή του, οι Έλληνες παραγωγοί αφαιρούν μεγάλο μέρος των γαλακτικών σακχάρων και λακτόζης, γεγονός που καθιστά το ελληνικό γιαούρτι μια πολύ καλή επιλογή για όλους εκείνους με δυσανεξία στη λακτόζη.

Τα καλά νέα όμως δεν σταματούν εδώ. Ακόμα και αυτοί που υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορούν να απολαμβάνουν τη νοστιμιά του ελληνικού γιαουρτιού. Με μέτρο βέβαια. Μια μερίδα ελληνικού γιαουρτιού περιέχει κατά μέσο όρο 50 χιλιοστόγραμμα νατρίου, την μισή περίπου ποσότητα σε σχέση με αυτή που περιέχεται στα μη Ελληνικά γιαούρτια του ιδίου είδους. Αυτός ίσως να ‘ναι ο λόγος που οι περισσότεροι διατροφολόγοι ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβάνουν το ελληνικό γιαούρτι στις δίαιτες που δίνουν, ειδικά σε ηλικιωμένους, ή άτομα με ιατρικά προβλήματα.

Ακόμα και οι Σεφ το Εγκρίνουν!

Εκτός τα πλεονεκτήματα του σε τεχνικό επίπεδο (μα τι λέω ο άνθρωπας!!!) και  την αναμφισβήτητη διατροφική του αξία, το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί επίσης μια πολύ αξιόπιστη πηγή νοστιμιάς και έμπνευσης για πολλούς διάσημους σεφ παγκοσμίως. Ο Jamie Oliver αποτελεί το τέλειο παράδειγμα.

Πηγή: Telegraph

Ο διάσημος Βρετανός σεφ διαφημίζει τα γιαούρτια μας όποτε του δοθεί η ευκαιρία, και τα χρησιμοποίει επανειλημμένα σε διάφορες συνταγές του για σαλάτες, κυρίως πιάτα, ή ακόμα κι επιδόρπια. Ας μην ξεχνάμε ότι το πιο δημοφιλές ελληνικό ντιπ διεθνώς, το τζατζίκι, φτιάχνεται με ελληνικό γιαούρτι ως κύριο συστατικό του.

Πηγή: peirasmosserres.gr

Ουδέν Κακό Αμιγές Καλού (Και το Αντίστροφο)

Παρόλα τα οφέλη και τα πλεονεκτήματά του όμως, το ελληνικό γιαούρτι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε λιπαρά. Αυτό είναι και το μοναδικό μειονέκτημα του, σε σχέση με τους άνοστους ανταγωνιστές του. Μια γρήγορη ματιά στα πιο διάσημα γιαούρτια της Ελληνικής αγοράς, θα σας πείσει ότι ένας μόλις κεσεδάκι (πλήρες σε λιπαρά) σας δίνει περίπου το 70% της συνολικής ημερήσιας δόσης, εάν βρίσκεστε σε δίαιτα 1,800 θερμίδων. Βέβαια, υπάρχουν και οι λύσεις των χαμηλών, ή ακόμα και 0% λιπαρών, άρα μικρό το κακό αν υπάρχει θέληση.

Συμπερασματικά, και αφού διενεργήσαμε λεπτομερή έρευνα σχετικά με το θέμα, το επίσημο πόρισμα είναι ότι η άνοδος του ελληνικού γιαουρτιού στην κορυφή του κόσμου, μόνο μόδα δεν είναι. Πώς να το κάνουμε ρε παιδιά; Βγάζουμε και εμείς σαν χώρα κάποια πράγματα (και προσωπικότητες) που πραγματικά αξίζουν!!!

1 σχόλιο »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s