Για όλους όσους μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, το Tetris είναι κατι ιερο. Τουλάχιστον, για όλους εμάς τους geekουλες, που την βγάζαμε όλη μέρα παίζοντας Game Boy. Οι υπόλοιποι που κοιτάζατε να γκομενίσετε από 8 χρονών, τον πούλο ξέρω ‘γω.

Πηγή: Gamespot

Έμπνευση και δημιουργία του Σοβιετικού Alexey Pajitnov, το Tetris κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1984. Με τις πωλήσεις του σε παγκόσμιο επίπεδο να ξεπερνούν τα 175 εκατομμύρια αντίτυπα, το Tetris είναι το πιο εμπορικό βιντεοπαιχνίδι όλων των εποχών. Για να καταλάβετε λίγο τα μεγέθη, το Thriller του Michael Jackson που είναι το εμπορικότερο μουσικό άλμπουμ όλων των εποχών, μερά βίας ξεπερνάει τα 60 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, το Tetris έχει χαρακτηριστεί ως το «Σημαντικότερο Βιντεοπαιχνίδι Όλων Των Εποχών» από το έγκυρο περιοδικό Electronic Gaming Monthly.

Πηγή: VentureBeat

Ωστόσο, η συνεισφορά του θρυλικού αυτού παιχνιδιού στην ανθρωπότητα, είναι πολύ πιο σημαντική από τα επιτεύγματα που έχει επιτύχει σε επίπεδο ψυχαγωγίας και πωλήσεων. Τουλάχιστον, σε αυτό κατέληξε μια ομάδα επιστημόνων από τη Σουηδία.

Το Τetris Γιατρεύει…

Σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2017, παίζοντας κάποιος Tetris μπορεί να αποφύγει τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), μετά από κάποιο ατύχημα που μπορεί να είχε.

Η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Karolinska στη Σουηδία, διενήργησε μια επιστημονική μελέτη σε άτομα που γλύτωσαν το τομάρι τους (φθηνά) από τροχαία ατυχήματα. Όσοι πρόλαβαν και έπαιξαν Tetris αμέσως μετά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο, παρουσίασαν πολύ λιγότερες τρομακτικές «αναμνήσεις» από το ατύχημα κατά την διάρκεια της ανάρρωσης τους.

Περισσότερα από εβδομήντα θύματα τροχαίων ατυχημάτων εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι μισοί από αυτούς δεν κατάφεραν καν να θυμηθούν με λεπτομέρειες την τραυματική τους εμπειρία, εφόσον πρώτα έπαιξαν Tetris στην αίθουσα των εκτάκτων περιστατικών του νοσοκομείου.

Πηγή: gracefuu.blogspot.com

Οι επιστήμονες επίσης παρατήρησαν επίσης ότι οι ασθενείς που έπαιξαν Tetris για πρώτη φορά στη ζωή τους, είχαν λιγότερες “βίαιες” και απότομες αναδρομές του ατυχήματος μια εβδομάδα αργότερα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιξαν το παιχνίδι μέσα σε διάστημα έξι ωρών από τη στιγμή που έλαβε χώρα το ατύχημα.

Κάπως έτσι, οι επιστήμονες τώρα εικάζουν – σε θεωρητικό επίπεδο ακόμα –  ότι παίζοντας ένα οπτικά απαιτητικό βιντεοπαιχνίδι μετά από μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, θα μπορούσε να σταματήσει ως έναν μεγάλο βαθμό, τις ενοχλητικές και “διεισδυτικές” εικόνες μιας τραυματικής εμπειρίας στον εγκέφαλο του πάσχοντα. Έπιασες την γκόμενα σου στο κρεβάτι με τον καλύτερο φίλο σου ας πούμε; Κανένα πρόβλημα! Να έχεις πάντα ένα Game Boy στην τσέπη για κάθε ενδεχόμενο.

Πηγή: LoveLearnings

Η Επιστήμη Προτείνει…

Η Emily Holmes, Καθηγητής Ψυχολογίας στο Τμήμα Νευροεπιστήμης του Karolinska Ινστιτούτου και πρώτο βιολί της συγκεκριμένης μελέτης, δήλωσε στο Time:

«Ο καθένας από εμάς μπορεί να βιώσει κάποια τραυματική εμπειρία. Θα βοηθούσε σε πολύ μεγάλο βαθμό, αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε απλές συμπεριφορικές ‘επεμβάσεις’ με την συνδρομή των βιντεοπαιχνιδιών, ώστε να αποφύγουμε ένα μεγάλο μέρος του μετατραυματικού σοκ και των ενοχλητικών αναμνήσεων.”

Παρά την έως τώρα επιτυχημένη πορεία της έρευνας, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες, τεστ και δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν μακροπρόθεσμα ψυχολογικά οφέλη από το να παίζεις Tetris μετά από μια τραυματική εμπειρία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s