Η ξάπλα κάτω από τον καυτό ήλιο είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι αγαπούν να κάνουν. Eιδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης, η ιστορία μας έχει διδάξει ότι ακόμη και μερικά από τα λαμπρότερα μυαλά στην ιστορία της ανθρωπότητας, απολάμβαναν να την αράζουν υπό το φως του ήλιου και να φιλοσοφούν! Τύποι σαν τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, ή ακόμα και τον Ιησού, είναι μερικά από τα πιο κλασσικά παραδείγματα.

Σύμφωνα με τη σύγχρονη επιστήμη, όμως, αποδεικνύεται ότι ο Σωκράτης και ο Ιησούς θα μπορούσαν πολύ εύκολα να καταντήσουν πρεζάκια του ήλιου. Θα παραδεχτώ ότι αυτό ακούστηκε κάπως αλήθεια είναι. Όπως και να ‘χει, σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη, η ηλιοθεραπεία μπορεί να είναι εξίσου εθιστική με το κάπνισμα ή ακόμα και τα βαριά ναρκωτικά.

Πηγή: Vine Vera

Για Κοίτα Με Στα Μάτια Λοιπόν Και Εξηγήσου

Μια επιστημονική ομάδα υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου καθηγητή δερματολογίας David Fisher από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, διεξήγαγε πειράματα σε ποντίκια και ανακάλυψε ότι όταν τα μικρά αυτά χαριτωμένα πλασματάκια εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία, τους προκλήθηκε αυξημένη παραγωγή οπιοειδών και β-ενδορφινών. Αυτές οι ορμόνες συνδέονται άμεσα με το συναίσθημα της ευχαρίστησης και της ικανοποίησης.

Για αυτό άλλωστε η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, μιας και αυξάνει δραστικά τα επίπεδα σεροτονίνης στο εγκέφαλο του ανθρώπου. Σύμφωνα με την επιστήμη, ο ήλιος  προκαλεί  στον οργανισμό την εκτόξευση των χημικών διαβιβαστών (όπως οι ενδορφίνες), που αυξάνουν την επιθυμία για ζωή και προσδίδουν ένα αίσθημα ευφορίας. Παράλληλα, οι ενδορφίνες που διαχέονται στο σώμα μας όταν λιαζόμαστε πυροδοτούν στον οργανισμό μια χημική αλυσίδα χημικών αντιδράσεων που ωφελεί την υγεία μας.

Έλα όμως που πίσω από το τυράκι υπάρχει και φάκα. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα πάντα. Οι ενδορφίνες βλέπετε, λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς βιολογικό μηχανισμό που ενεργούν και οι εθιστικές ουσίες τύπου νικοτίνης, ενώ οι ίδιες ορμόνες μπορούν επίσης να παραχθούν κατά την έντονη προπόνηση. Τώρα ξέρετε γιατί κάτι τύποι σαν αυτόν εδώ τον θρύλο είναι πάντα χαμογελαστοί.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα θα μπορούσαν πολύ εύκολα να ισχύουν και για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς η δερματική αντίδραση στην υπεριώδη ακτινοβολία, είναι πάνω-κάτω η ίδια τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους (το αρχιζώο του πλανήτη).

The Experiment

Το πείραμα διήρκεσε σχεδόν δύο μήνες και τα ποντίκια εκτίθεντο καθημερινά στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία ήταν ανάλογης έντασης με περίπου τριάντα λεπτά φυσικού μαυρίσματος στον ήλιο.

Λίγο μετά το πέρας του πειράματος, τα ποντίκια παρουσίασαν ισχυρά συμπτώματα συνδρόμου στέρησης και τρόμου. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η εθιστική φύση της υπεριώδους ακτινοβολίας θα μπορούσε υπό συνθήκες να αποτελεί βασικό παράγοντα της συνεχής αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος στους ανθρώπους.

Παρά ταύτα, μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα παρατήρηση που έκανε η επιστημονική ομάδα στο συγκεκριμένο πείραμα, είναι ο μη ανιχνευμένος εθισμός στον ήλιο. Αυτός ο άτυπος εθισμός θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει γιατί τόσα εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως, έχουν πραγματικά εμμονή με το μαύρισμα, τόσο στο φυσικό ηλιακό φως όσο και στα κρεβάτια μαυρίσματος κάποιου ινστιτούτου ομορφιάς. Ο Ross CONFIRMS!

Πηγή: YouTube

Κάποιοι Διαφωνούν (Ως Είθισται)

Παρά την έγκυρη μελέτη και τα επίσημα πορίσματα που υποδεικνύουν ότι το μαύρισμα μπορεί να είναι εξίσου εθιστικό με το κάπνισμα για τον άνθρωπο, υπάρχει ένας σεβαστός αριθμός επιστημόνων που αμφισβητούν τα αποτελέσματά της έρευνας.

Για να μην πω ότι την βρίσκουν τελείως άκυρη και γίνω άκομψος. Το κυριότερο επιχείρημα των “αντιφρονούντων” έγκειται στο γεγονός ότι τα ποντίκια τυγχάνει να είναι νυκτόβια ζώα, και άρα η οργανική τους αντίδραση στο ηλιακό φως παίζει να είναι τελείως μα τελείως διαφορετική από αυτή των ανθρώπων. Και όταν λέω τελείως, μιλάμε για βρυκολακίστικου τύπου φάση.

Ως συνέπεια αυτού, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνο μια πολυετή μελέτη που θα επικεντρώνεται στους ανθρώπους, θα μπορούσε να επιβεβαιώσει επισήμως εάν το ηλιακό φως είναι εθιστικό ή όχι για το είδος μας.

Ωστόσο, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η επίμονη και μακροχρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει τις πιθανότητές κάποιου να αποκτήσει καρκίνο και διάφορες άλλες παθήσεις του δέρματος. Παράλληλα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, ειδικά στις κυρίες.

Πηγή: Daily Mail

Για αυτό, μιας και το καλοκαίρι έχει χτυπήσει την πόρτα μας και οι ζέστες οπού να ‘ναι θα βαράνε στο κεφάλι, take it easy with the sun ladies and gents!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s