H νήσος Αλκατράζ στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στέγασε την πιο περιβόητη φυλακή του 20ου αιώνα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το νησί αρχικά για να κτίσει στρατιωτικές φυλακές που λειτούργησαν κατά την περίοδο 1868-1933. Από το 1934, στο νησί κρατούνταν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Οι υπεύθυνοι των υψίστης ασφαλείας φυλακών θεώρησαν τόσο ντροπιαστική την απόδραση των Φρανκ Μόρρις, Τζον Άγκλιν και Κλάρενς Άγκλιν τον Ιούνιο του 1962, που σχεδόν έναν χρόνο μετά αποφάσισαν να πάψουν την λειτουργία τους (23 Μαΐου του 1963). Οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι, ήταν οι πρώτοι και οι τελευταίοι που κατάφεραν να αποδράσουν στην ιστορία των θρυλικών φυλακών.

Ψυχαγωγικό Πάρκο και Χολιγουντιανές Παραγωγές

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, το πάλαι ποτέ πιο σκληρό σωφρονιστήριο της Αμερικής, θα γινόταν από το επίσημο κράτος των ΗΠΑ τουριστικός και ψυχαγωγικός προορισμός, ενώ παραμένει έως και σήμερα πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Πηγή: YouTube

Βεβαίως, το Hollywood δεν θα μπορούσε ποτέ να χάσει τέτοια υπέρλαμπρη ευκαιρία, και όπως ήταν φυσικό εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ελευθέρια κίνησης που ξαφνικά επικράτησε στο αξιοθέατο, ώστε να κάνει show business.

Κάπως έτσι γυρίστηκε “Η Απόδραση από το Αλκατράζ” το 1979, που η πλοκή της βασίσθηκε στην πραγματική απόδραση από τις περίφημες φυλακές υψηλής ασφαλείας της νήσου Αλκατράζ. Στον ρόλο του του Φρανκ Μόρρις, ο ένας και μοναδικός Κλιντ Ήστγουντ.

Επειδή όμως το συγκεκριμένο φιλμ πλέον θεωρείται μνημείο υπό την προστασία της UNESCO, οι πιο πολλοί από εσάς μάλλον παίζει να θυμάστε ένα άλλο έπος που γυρίστηκε εκεί, το όχι και τόσο μακρινό 1996: The Rock (Ο Βράχος) με τον 007 Σον Κόνερι, Νίκολας Κέιτζ και Έντ Χάρις.

Πηγή: My Adventure Through Film

Την έχει δείξει τόσες φορές η Ελληνική τηλεόραση την συγκεκριμένη ταινία, που όλο και κάπου θα την έχεις πετύχει. Εκτός αν δεν πιάνεις STAR ξέρω ‘γω.

Ο Πραγματικός Λόγος Που Έκλεισε η Φυλακή

Για να επιστρέψουμε όμως στις εποχές που το Αλκατράζ λειτουργούσε σαν φυλακή και ήταν ο φόβος και τρόμος του κάθε κακοποιού στοιχείου, κάποιοι αναλυτές έχουν ισχυριστεί κατά καιρούς ότι το ίδρυμα αργά ή γρήγορα θα έκλεινε. Είτε δραπέτευαν ο Φρανκ και η παρέα του, είτε όχι. Βλέπετε, δεν ήταν το πληγωμένο γόητρο και κύρος του Αλκατράζ αυτό που υπέφερε περισσότερο, αλλά το υπερβολικά υψηλό κόστος συντήρησης της συγκεκριμένης φυλακής και των κρατουμένων της.

Η φυλακή που φιλοξένησε μερικούς από τους πιο κακόφημους εγκληματίες στη σύγχρονη ιστορία, όπως τον Aλ Καπόνε και τον Machine Gun Kell, ήταν λιγάκι ακριβό για τα γούστα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πηγή: PBS

Μια από τις πιο γνωστές και σκανδαλώδεις δαπάνες της φυλακής, αποτέλεσαν τα «θρυλικά» καυτά ντους των κρατουμένων.

Ζεστό Νερό για Όλους

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, ή ακόμα και αστείο σε μερικούς, αλλά η πιο αυστηρή φυλακή υψηλής ασφαλείας στην Αμερική, ήταν επίσης η μόνη ομοσπονδιακή φυλακή σε όλες τις ΗΠΑ που πρόσφερε ζεστά ντους στους κρατούμενους.

Είμαι σίγουρος όμως, ότι οι περισσότεροι από εσάς δεν μπορούν μαντέψουν τον πραγματικό λόγο πίσω από αυτή την παράλογη πολυτέλεια. Γιατί άραγε οι φυλακές στο Αλκατράζ προσέφεραν τόσο γενναιόδωρα αυτά τα ζεστά ντους σε μερικούς από τους πιο αδίστακτους εγκληματίες της χώρας;

Αν ρωτάτε εμένα πάντως, το σκεπτικό πίσω από αυτήν την ενέργεια ήταν ιδιοφυές. Βλέπετε, οι φύλακες του σωφρονιστηρίου πίστευαν ότι αν τα σώματα των φυλακισμένων συνήθιζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην χρήση ζεστού νερού, δεν θα μπορούσαν να αντέξουν στην θερμοκρασία των παγωμένων νερών γύρω από το Alcatraz, σε περίπτωση που προσπαθούσαν να αποδράσουν.

Διάφορες επιστημονικές μελέτες άλλωστε, έχουν δείξει ότι μόνο δέκα ημέρες έκθεσης του σώματος σε ψυχρές θερμοκρασίες, αρκούν ώστε ο ανθρώπινος οργανισμός να αρχίσει να παράγει την απαιτούμενη θερμότητα χωρίς να τρέμει ή να υποφέρει υπερβολικά το σώμα. Έτσι η χρήση ζεστού νερού για τους κρατουμένους θεωρήθηκε επιτακτική!

Επιπλέον, η πλειοψηφία των επιστημόνων συνιστά ότι το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο να αντέχει σε ψυχρά κλίματα και το μόνο που χρειάζεται είναι εγκλιματισμός και “προπόνηση” σε πολικές θερμοκρασίες, έτσι ώστε να μάθει να υπομένει το κρύο χωρίς ιδιαίτερη συμπτωματολογία. Με απλά λόγια, μπορεί κάποιος να εκπαιδεύσει το σώμα του είτε για κρύες, είτε για αρκετά ζεστές θερμοκρασίες.

Χωρίς αμφιβολία λοιπόν, η σκέψη και η συλλογιστική του προσωπικού του Alcatraz ήταν πέρα για πέρα επιστημονικά approved και πολύ μπροστά για την εποχή της. Δυστυχώς όμως, οι Φρανκ Μόρρις, Τζον Άγκλιν και Κλάρενς Άγκλιν, έτυχε να ήταν δεινοί χειμερινοί κολυμβητές και έτσι η άκρως επιτυχημένη απόδρασή τους, είναι πλέον κομμάτι της ένδοξης ποπ κουλτούρας του 20ου αιώνα.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s