Το όνομα Πολ Έρντος μπορεί να μην σας λέει και πολλά με μια πρώτη ανάγνωση, αλλά στον θαυμαστό κόσμο των μαθηματικών και σε όποια επιστήμη σχετίζεται με νούμερα και αριθμούς, ο συγκεκριμένος τύπος είναι ένας πραγματικός ροκ σταρ.

Παιδί Θάυμα

Το ταλέντο του Erdos με τους αριθμούς ήταν εμφανές από την στιγμή που άρχισε να λέει μαμά…άντε και μπαμπά. Και ΟΚ, ο συγκεκριμένος Πάμπλο μπορεί να μην το είχε με την κόκα όπως ο άλλος, ο Κολομβιανός, αλλά σε ηλικία μόλις τριών ετών μπορούσε να υπολογίσει πόσα δευτερόλεπτα είχαν ζήσει οι φίλοι και συγγενείς της οικογένειας του.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν αργήσαν να τον ανακαλύψουν τα “λαγωνικά” της εποχής του, βλέπε Αρναούτογλου, και έτσι ο Πολ άρχισε να γίνεται φίρμα από πολύ μικρός. Εδώ καλό θα ήταν να αναφέρουμε ότι ο Πάμπλο γεννήθηκε το 1913 στην Βουδαπέστη και πέθανε το 1996 στην Πολωνία. Όχι τίποτα άλλο, να έχετε και εσείς μια ιδέα πότε έζησε και μεγαλούργησε ο συγκεκριμένος μαθηματικός.

Γνωστός για την εκκεντρικότητα της προσωπικότητας του, αλλά και για την παραγωγικότητα του ως επιστήμονας, ο Παύλος συνεργάστηκε με τόσους πολλούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της καριέρας του, που κάποια στιγμή οι φίλοι του συνέλαβαν την ιδέα του ‘’Αριθμού Erdős,’’ έναν χιουμοριστικό φόρο τιμής στην αδιάκοπη εργασία του Έρντος.

Για να καταλάβετε τι εννοώ, keep in mind ότι ο Πάμπλο έγραψε τουλάχιστον 1525 μαθηματικές εργασίες κατά την διάρκεια της ζωής του. Πως τα κατάφερνε; Εκτός ότι ήταν πολύ γρήγορος σε σκέψη και εκτέλεση, ο Παύλος έπινε απίστευτες ποσότητες καφέ ώστε να μένει ξύπνιος για πολλές ώρες σερί, ή ακόμα και μέρες. Στα ψυχεδελικά 70s άρχισε να παίρνει αμφεταμίνες ώστε να διατηρεί το μυαλό του σε εγρήγορση. Τέτοια φάση ξέρω ‘γω…

Ένας από τους εκατοντάδες συναδέλφους του εν ονόματι Ρον Γκράχαμ, έβαλε μαζί του στοίχημα 500 δολάρια, προκαλώντας τον να σταματήσει τα ναρκωτικά για ένα μήνα. Ο Έρντος κέρδισε το στοίχημα, αλλά επίσης παραδέχτηκε ότι οι εργασίες του πήγαν επίσης ένα μήνα πίσω,

‘’Προηγουμένως, όταν κοίταζα ένα λευκό χαρτί ο νους μου γέμιζε με ιδέες. Τώρα το μόνο που βλέπω είναι μια λευκή κόλλα χαρτί.’’ Παραδέχτηκε ο Έρντος.

Αφότου κέρδισε το στοίχημα, ξανάρχισε την χρήση αμφεταμινών με περισσότερη μανία. Μάλλον το ‘χει το όνομα τελικά. Πάμπλο χωρίς ντρόγκα, δεν παίζει.

Πηγή: Amazon

Με ναρκωτικά ή χωρίς, το ταλέντο και η τρομακτική γνώση του Έρντος σε ότι είχε σχέση με εξισώσεις και μαθηματικά προβλήματα, ήταν τέτοια που οι συνάδελφοί του τον έβλεπαν με το στόμα ανοιχτό να επιλύει προβλήματα μέσα σε λίγα λεπτά. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτά τα προβλήματα είχαν ταλανίσει άλλους μαθηματικούς για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

«Digital Nomad» Πριν Καν Ανακαλυφθεί Ο Συγκεκριμένος Όρος

Κάπως έτσι κατέληξε να κερδίζει το ένα βραβείο μετά το άλλο και να γίνεται περιζήτητος παγκοσμίως. Τα χρήματα που έβγαζε από τις αμοιβές για τις εργασίες του, ή από τα χρηματικά έπαθλα που κέρδιζε, τα χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του, καθώς ήταν με μια βαλίτσα στο χέρι. Όσα περίσσευαν (και δεν ήταν και λίγα) τα χάριζε σε συναδέλφους και φοιτητές που τα είχαν ανάγκη.

Σε αντίθεση με τους σύγχρονους τραπερς, τα χρήματα δεν τα είχε καθόλου σε υπόληψη, ούτε φλέξαρε μέσω των υλικών αγαθών τα οποία δεν είχε κιόλας εδώ που τα λέμε. Κοινώς, τα είχε γραμμένα όλα αυτά στα παλιά του τα παπούτσια.

Ο Πάμπλο αγάπησε μόνο τα μαθηματικά, τα ταξίδια και την επικοινωνία με τους ανθρώπους. Ουσιαστικά, πέρασε όλη του την ενήλικη ζωή ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα, από πόλη σε πόλη και από πόρτα σε πόρτα των διάφορων μαθηματικών με τους οποίους συνεργαζόταν για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά εξαφανιζόταν. Περιπλανιόταν στον κόσμο σαν μοναχικός καβαλάρης που αντί για καπνό, φτηνό ουίσκι και ρεβόλβερ, αγαπούσε τον καφέ, τις αμφεταμίνες και βεβαίως τα μαθηματικά. Τα λεφτά ήταν απλά ένα μέσο για αυτόν, ώστε να χρηματοδοτεί το νομαδικό τρόπο ζωής του.

Πες Μας Κι Αλλα Για Τον Αριθμό Erdős

Κάπου εδώ όμως θα πρέπει να ανατρέξω πάλι στον λεγόμενο ‘’Αριθμό Erdős’’ που ανέφερα πιο πάνω. Θα καταλάβετε λίαν συντόμως γιατί.  So, τι ακριβώς είναι ο αριθμός Erdős; Παιδιά μου, για να σας πω την αλήθεια, δεν έχω πολυκαταλάβει, αλλά στο όνομα της έρευνας και της αρθρογραφίας (που έχω ορκιστεί στο Game Boy μου) να υπηρετώ με πάθος και ζήλο, θα το παλέψω να σας εξηγήσω.

Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει το Erdős Number Project του Πανεπιστημίου του Ώκλαντ, ο αριθμός Erdős περιγράφει την «συλλογική απόσταση» μεταξύ ενός ατόμου και του μαθηματικού Πολ Έρντος, όπως αυτή μετράται από την πατρότητα των μαθηματικών εργασιών.

Για να το κάνω πιο κατανοητό, φανταστείτε ότι Υποχθόνιος (ΖΝ 4 life ρε!) συνεργάζεται με τον Πάμπλο τον Έρντος και κάνουν μαζί μια μαθηματική εργασία, ή τεσπά ένα καλοκαιρινό χιτάκι ρε παιδί μου. Όλα καλά ως εδώ;

O Ύπο μετά χτυπάει μια συνεργασία με Sin Boy και Mad Clip τύπου Mama, στο οποίο όμως δεν συμμετέχει ο Πάμπλο. Οι Sin Boy και Mad Clip που δεν έχουν συνεργαστεί ποτέ άμεσα με τον Έρντος, θεωρούνται εξίσου συνεργάτες του με αριθμό 2, καθώς συνεργάστηκαν με τον Ύπο που έχει αριθμό 1, όπου αριθμός 1 ισοδυναμεί με άμεση συνεργασία με τον Έρντος.

Άρα, για να αποκτήσει κάποιος έναν αριθμό Erdős, θα πρέπει να έχει συνεργαστεί σε μια ερευνητική εργασία με έναν άλλο άνθρωπο που έχει έναν οποιοδήποτε αριθμό Erdős. Ο ίδιος ο Έρντος ήταν ο μόνος που είχε αριθμό Erdős 0, ενώ οι 511 άμεσοι συνεργάτες του (βλέπε Ύπο) έχουν αριθμό Erdős 1. Κατανοητό;

Η Συνεργασία Με Το Άλογο

Έτσι, 23 χρόνια μετά τον θάνατο του Ούγγρου μαθηματικού, υπάρχουν πάρα πολλοι άνθρωποι ακομα και σήμερα που έχουν έναν αριθμό Erdős στην κατοχή τους. Ανάμεσα σε αυτούς και ένα άλογο που έχει αριθμό Erdős 3 μάλιστα. Πως; Θα σας εξηγήσω αμέσως, μην μου αγχώνεστε!

To συγκεκριμένο άλογο που άκουγε στο όνομα Smarty, συνεργάστηκε (κατά κάποιο τρόπο) με έναν μαθηματικό που ονομάζεται Τζέρι Γκρόσμαν. Εντωμεταξύ, το όνομα του αλόγου στα Ελληνικά σημαίνει ο εξυπνάκιας, ενώ το όνομα του Γκρόσμαν σε ελεύθερη μετάφραση διαβάζεται ως ο αηδιαστικός άντρας. Από ονόματα πάντως δεν έχουμε παράπονο. Σκίζει χαρτοπετσέτες η συγκεκριμένη συνεργασία.

Που λέτε ο “Αηδίας,” δεν ήθελε να προσθέσει το πραγματικό του όνομα σε ένα άρθρο που έγραψε για ένα περιοδικό, και αποφάσισε να το υπογράψει με το ψευδώνυμο Smarty, που ήταν το όνομα του άλογου της συζύγου του.

Ωστόσο, οι οδηγίες (guidelines) του συγκεκριμένου περιοδικού για τέτοιου είδους άρθρα, κάνουν σαφές ότι αν το ψευδώνυμο δανείζεται από έμψυχο ον, τότε προκύπτει κοινή πνευματική ιδιοκτησία. Πράγμα που σημαίνει ότι ο Smarty συνεργάστηκε άμεσα με τον “Αηδία.” Που ήταν ήδη κάτοχος αριθμού Erdős. Που επίσης σημαίνει ότι το άλογο έλαβε έναν αριθμό Erdős και ο ‘Ερντος συνεργάστηκε με ένα άλογο ενώ ήταν ήδη νεκρός και απολάμβανε την ηρεμία του τάφου του.

Άρα που καταλήγουμε; Ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Πάμπλο τον Έρντος ωρέ! Γκέγκε;

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s