Το Pac-Man είναι χωρίς καμία υπερβολή, ένα από τα πιο δημοφιλή (αν όχι το πιο δημοφιλές) βιντεόπαιχνιδια όλων των εποχών. Το συγκεκριμένο παιχνίδι έκανε ρεκόρ πωλήσεων με το που έσκασε σαν κομήτης στην παγκόσμια αγορά, με ανθρώπους όλων των ηλικιών να σχηματίζουν ατελείωτες ουρές, είτε για να το αγοράσουν, είτε απλά για να παίξουν το παιχνίδι.

Πηγή: Gunaxin

Στις 12 Μαΐου του 1980, το παιχνίδι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία και σιγά-σιγά βρήκε το δρόμο προς τις αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής και του υπόλοιπου πλανήτη. Πολύ σύντομα ο Pac-Man κατέκτησε τον κόσμο καταβροχθίζοντας τελίτσες και πολύχρωμα φαντασματάκια μέσα σε έναν αναλογικό λαβύρινθο.

Ο θρυλικός σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών και δημιουργός του Pac-Man, Toru Iwatani, συνειδητοποίησε εξ’ αρχής ότι η δημιουργία ενός επιτυχημένου βιντεοπαιχνιδιού που θα είχε σαν βάση του την κατανάλωση τροφής, θα ήταν ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Έτσι, προσπάθησε να γίνει όσο πιο δημιουργικός μπορούσε.

Η Έμπνευση Για Τον Pac-Man Ήταν Μια Πίτσα

Believe it or not, η βασική έμπνευση του Ιάπωνα σχεδιαστή βιντεοπαιχνιδιών για την δημιουργία του Pac-Man, ήταν το στρογγυλό σχήμα μιας οικογενειακής πίτσας που της λείπει ένα κομμάτι. ΟΚ, οι Ιάπωνες είναι λίγο περίεργοι, nothing new here!

Πηγή: Tee Public

Επίσης, έκρινε σωστό να κάνει χρήση της ιαπωνικής λέξης «paku-paku», που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ήχο (ή τον ενοχλητικό θόρυβο για να είμαστε πιο ακριβείς) που κάνει κάποιος ενώ μασάει και ανοιγοκλείνει το στόμα του. Κάπως έτσι λοιπόν, εμπνεύστηκε ο Iwatani το αρχικό όνομα του επικού βιντεοπαιχνιδιού, που ήταν Pakkuman.

 

Πηγή: Tostadora

Και Παραλίγο Εγένετο ο Fuck-Man

Λίγο πριν την κυκλοφορία του στην ιαπωνική αγορά, ωστόσο, το όνομα του παιχνιδιού μετονομάστηκε σε «Puck-Man». Τον Οκτώβριο του 1980, το παιχνίδι κυκλοφόρησε από την Midway Games Company στη Βόρεια Αμερική.

Δεδομένου ότι ο τίτλος του παιχνιδιού παρέπεμπε στην πιο δημοφιλή αγγλόφωνη βρισιά (FUCK), πολλοί νεαροί της εποχής που σήμερα έχουν δυστυχώς μετατραπεί σε συντηρητικοί γονείς ή ακόμα και παππούδες, αρχίσαν να «κακοποιούν» τον τίτλο του παιχνιδιού, αλλάζοντας απλά το γράμμα Ρ με F. Κοινώς, έσπαζαν πλάκα και εδώ που τα λέμε καλά έκαναν!

Πηγή: DeviantArt

Ως εκ τούτου, ο Puck-Man έγινε ακόμα πιο δημοφιλής λόγω της αλλαγής του ονόματος του την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Ευτυχώς ή δυστυχώς, καθώς οι απόψεις διίστανται μέχρι και σήμερα, ο αδηφάγος κίτρινος εξολοθρευτής φαντάσματων, δεν έγινε ποτέ γνωστός ως «Fuck-Man».

Με αυτά κι με αυτά, ο όρος «Pac-Man» επικράτησε σε όλες τις αγορές του πλανήτη (για τις Ασιατικές έχουμε τις επιφυλάξεις μας) και τα υπόλοιπα ανήκουν πλέον στο Πάνθεον της σύγχρονης POP κουλτούρας.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s